Kompozitni ispuni


Kompozitni-ispuni

 

Jednostavna je činjenica da male rupe u zubima postaju velike ukoliko se zub ne popravi. Karijes (truljenje) zuba uzrokuje gubitak tvrdog zubnog tkiva, a ukoliko napreduje do zubne pulpe (živca) i upalu. Zato je neophodno karijes odstraniti, a zub rekonstuirati u njegov prvobitni oblik, boju i dimenziju.

Rekonstrukcija zuba je punjenje kaviteta (rupe) u zubu, koja zaostane nakon odstranjenja karijesa. Obzirom da se zub ispunjava, kažemo da se napravio ispun (raširenije ime za ispun je plomba). Ispune je moguće napraviti direktno u ustima pacijenta ili indirektno, u zubnom laboratoriju na temelju otiska zuba. Direktni zubni ispuni su najčešći stomatološki zahvati, a mogu biti izrađeni od amalgama (srebrna ili siva plomba) ili od kompozita (bijela plomba).

Premda se koristi već dva stoljeća, amalgam još uvijek ima svoju uporabnu vrijednost zbog jednostavnosti i brzine postave, niske cijene koštanja i trajnosti, ukoliko se radi o manjim kavitetima.

Kompozitni ispun (bijela plomba) je zbog kontinuiranog usavršavanja materijala superiornije sredstvo za rekonstrukciju zuba u odnosu na amalgam. Osnovna prednost kompozitnih materijala je u adheziji (lijepljenju) na površinu zuba. Ovo svojstvo omogućava povezivanje preostalih zubnih stijenki u cjelinu, što sprječava lom zuba.

Najsuvremeniji kompozitni ispuni imaju snagu lijepljenja na zub daleko veću nego što je čvrstoća samog zuba. Zbog toga se ponekad dešava da se usljed traume dio zuba odlomi, ali ispun ostaje nedirnut. Za postavu kompozitnog ispuna nije potrebno izbrusiti i dio zdravog zuba kao kod amalgama, pa su kaviteti manji, a zub ostaje u cijelosti manje oštećen.

Adhezivna tehnika postave kompozitnog ispuna zahtijeva određenu spretnost stomatologa, kao i suradnju pacijenta, koji za vrijeme postave ispuna mora biti miran i ne smije zatvoriti usta. Zub ne smije doći u dodir sa slinom jer inače neće doći do valjanog svezivanja, što će bitno smanjiti vijek trajanja ispuna. To je u pojedinim slučajevima otežano, osobito ako se radi o zadnjim zubima.

Kompozitni materijali se izrađuju u nekoliko vrsta, ovisno o mjestu na koji se postavljaju. Za prednje zube dolaze u više boja, podnijansi i pigmenata, kako bi se boja zuba u potpunosti rekonstruirala. Za stražnje zube se izrađuju u tvrđim varijantama, radi otpornosti na žvačne sile.

Prilikom postave materijal se nanosi u slojevima i svaki sloj se zasebno stvrdnjava svjetlom. Slojevi se postavljaju u različitim bojama jer i sam zub nije jednobojan. Pri zubnom mesu zub je žući, dalje je bjelji, da bi na vrhovima postao i ponešto proziran, ovisno o debljini zuba.

O spretnosti i iskustvu stomatologa, kao i materijalu koji postavlja ovisi mogućnost imitacije boje vlastitog prirodnog zuba, odnosno krajnji rezultat.

Amalgamski-ispuni-prije     Kompozitni-ispuni-poslije

Prikaz amalganskih ispuna (prije) i kompozitnih ispuna (poslije).

 

Ako imate pitanja za nas ili želite dogovoriti besplatan pregled,
pošaljite upit još danas!

Vaše ime i prezime*

Vaš Email*

Vaš telefon

Vaša Poruka*