Dentalna profilaksa

intradent_profilaksa

Svakih 6 mjeseci je neophodno pregledati zube kod stomatologa i napraviti PROFILAKSU zuba i zubnog mesa. Za one koji žele znati više o profilaksi, te zašto se i kako obavlja, donosimo nekoliko objašnjenja, za koja se nadamo da će biti od pomoći u očuvanju oralnog zdravlja.

 

profilaksaprijeiposlijeProfilaksa je terapijski postupak zaštite zuba i zubnog mesa od propadanja i upale a prilikom kojega se:

1. Ultrazvukom očisti vidljivi zubni kamenac – onaj koji se nalazi izvan zubnog mesa, na kruni zuba

2. Ultrazvukom odstrani nevidljivi zubni kamenac – onaj koji se nalazi ispod zubnog mesa, na korijenu zuba i ispod kojega se nakupljaju bakterije.

3. Uređajem za pjeskarenje koji ima jaki mlaz finih granula praha odstrane se naslage i pigmentacije sa krune zuba koja nakon toga dobije prirodnu bjelinu.

4. Uređajem za pjeskarenje i posebnim nastavcima čisti se plak i nakupine bakterija ispod zubnog mesa, sa korijena zuba sve do dubine 10 mm u slučaju postojanja gingivnih džepova.

5. Na očišćenu površinu svih zuba se postavi gel za intenzivnu fluoridaciju u žlici za jednokratnu uporabu u trajanju od 20 minuta.

Ovi postupci se obavljaju uređajem Air-Flow Master Piezon, švicarskog proizvođača EMS Electro Medical Systems. Cijeli postupak traje 60 minuta, a potrebno ga je ponoviti za 6 mjeseci jer je metabolizam i prirodno ponašanje bakterija koje uzrokuju propadanje zuba i zubnog mesa takav da kritičnu fazu razmnožavanja dostižu za 6 mjeseci nakon potpunog čišćenja i zaštite.

 

CK-002-WEBNaravno, dok je čovjek mlad i prirodna zaštita netaknuta, zubi i zubno meso su otporniji, ali već nakon 30. godine dolazi do propadanja prirodne zaštite ukoliko se profilaksa ne obavlja redovito. U slučajevima kada je potrebno pojačano održavanje, kao na primjer kod parodontoze ili u osoba koje imaju ugrađene implantate, profilaksu treba praviti svakih 4 mjeseca.

Tijekom pregleda treba ustanoviti da li postoje početni karijesi, kakve su postojeće plombe ili mostovi, da li je održavanje higijene dobro ili ga treba pojačati. Od velike je važnosti za sve koji imaju protetske radove u ustima ili ugrađene implantate da se ustanovi da li je zagriz dobar i harmoničan ili postoje mjesta jačeg pritiska. Takvo nepravilno opterećenje zuba ili implantata će sigurno dovesti do problema u smislu pucanja ili rasklimavanja, te ga treba obavezno ujednačiti. Posebno treba napomenuti da se usklađivanje treba napraviti svakih 6 mjeseci iz razloga što u ustima stalno dolazi do promjena, ili zbog naginjanja / putovanja zuba ili zbog trošenja zuba koje nikada nije ravnomjerno i uvijek poneki zub ostane dulji i udara o zub iz suprotne čeljusti. To se osobito može očekivati od zuba koji su pokriveni porculanskim krunicama, jer se porculan ne troši, za razliku od vlastitog zuba.

 

Ako imate pitanja za nas ili želite dogovoriti besplatan pregled,
pošaljite upit još danas!

Vaše ime i prezime*

Vaš Email*

Vaš telefon

Vaša Poruka*